O nás Pro veøejnost Fondy a pomùcky Knihovna Publikace Výstavy a akce Výzkum Archiv zpráv Pøedarchivní péèe

Pozor vlak !



Ve spolupráci s redakcí železničního televizního magazínu Pozor vlak! je závěrečná část tohoto magazínu s názvem „Úžasné návraty“ věnována komentovaným filmových záběrům historických výukových a instruktážních filmů z archivního fondu Ústřední dopravní institut.




První díl „Úžasných návratů“ představuje stručně Národní archiv a dále se věnuje dopravě v Tatrách. Film „Horská doprava ČSD“ z přelomu 70. – 80. let 20. století prezentuje především ozubnicovou železnici Štrba – Štrbské pleso, lanovky na Hrebienok a Lomnický štít a několik záběrů Tatranské elektrické železnice i hlavní trati Žilina – Košice.




Druhý díl „Úžasných návratů“ se věnuje nepozornosti strojvedoucích a funkci tzv. tlačítka bdělosti. Instruktážní film "Drahá nepozornost" zavede diváka na trať Lysá nad Labem - Vysočany a do kabiny strojvedoucího tehdy moderních elektrických lokomotiv.




Třetí díl „Úžasných návratů“ se odehrává znovu na Slovensku. Ve filmu z roku 1958 se divák naučí změnit směr jízdy a odstavit elektrickou lokomotivu E 499.0 (dnes řada 140) v malebné krajině pod Vysokými Tatrami..