Osmièky v èeských dìjinách
1968


Skutečnost, že v Československu nedošlo k radikálnímu politickému obratu, vedla sovětské vedení k rozhodnutí zasáhnout silou. Invaze do Československa, která byla zahájena večer
20. srpna 1968, představovala nejrozsáhlejší vojenskou operaci v poválečných dějinách Evropy. Zúčastnilo se jí více než 600 000 sovětských, polských, maďarských, bulharských a východoněmeckých vojáků. Vojensky „operace Dunaj“ proběhla úspěšně, i díky rozhodnutí československého vedení neklást ozbrojený odpor. Vyvolala však mohutný lidový protest, který zabránil nastolení kolaborační „dělnicko-rolnické vlády” podle vzoru Maďarska v roce 1956. S nesouhlasem se okupace setkala ve světě, dokonce i u nejvýznamnějších západních komunistických stran.

Sovětská vojska během prvních dní okupace v ulicích československých měst – Staroměstské náměstí v Praze


Expozice nebyla zobrazena. Nastavení Vašeho prohlížeèe patrnì blokuje aktivaci pøíslušného plug-inu (Shockwave Player nebo Flash Player), pøípadnì je možné, že modul není na Vašem poèítaèi nainstalovaný. Pokud Vás poèítaè žádá o svolení k aktivaci plug-inu, povolte jej, pokud nemáte plug-in nainstalovaný, lze jej instalovat kliknutím sem.