Osmièky v èeských dìjinách
1968


Vývoj v Československu se setkal s kritikou nejen domácích konzervativních komunistů, ale záhy znepokojil i u Kremlu i vedení dalších „bratrských“ stran. Důrazného napomenutí se československému vedení dostalo 23. března při setkání delegací ČSSR, SSSR, NDR, Maďarska, Bulharska a Polska
v Drážďanech. Stále častěji byly slyšet hlasy
o nebezpečí kontrarevoluce. K nátlaku na reformní vedení KSČ mělo sloužit i spojenecké cvičení „Šumava“ zahájené 20. června 1968, kterého se vedle československých vojáků zúčastnily i sovětské, maďarské a polské jednotky. Znepokojení veřejnosti budilo oddalování odchodu sovětských oddílů, kterým přítomnost na cvičení umožnila zmapovat terén pro případnou intervenci.

Sovětský ministr obrany maršál Andrej Antonovič Grečko, vrchní velitel československých ozbrojených sil Ludvík Svoboda a ministr národní obrany armádní generál Martin Dzúr při diskusi.


Expozice nebyla zobrazena. Nastavení Vašeho prohlížeèe patrnì blokuje aktivaci pøíslušného plug-inu (Shockwave Player nebo Flash Player), pøípadnì je možné, že modul není na Vašem poèítaèi nainstalovaný. Pokud Vás poèítaè žádá o svolení k aktivaci plug-inu, povolte jej, pokud nemáte plug-in nainstalovaný, lze jej instalovat kliknutím sem.